GRAD I NEKI KORISNICI SMATRAJU DA BIVŠA VOJARNA IZISKUJE HITNO RJEŠAVANJE NAČINA NJENOG KORIŠTENJA

Rojc izmaknuo kontroli

Do 2008. godine troškovi Rojca povećat će se sa sadašnjih 1,5 na 2,2 milijuna kuna godišnje. Gradski proračun više ne trpi takve troškove te smo prisiljeni dio naplatiti korisnicima, ali prije toga moramo definirati jasne kriterije. Ovisno o tome koliko su udruge društveno korisne, toliko će i plaćati, a neke od njih ćemo i sufinancirati, veli Klara Udovičić

PULA - Strop na trećem katu Rojca, s kojeg je prošli tjedan nakon jače kiše pao komad žbuke, bio je dobar povod za preispitivanje odnosa i brige gradskih vlasti i korisnika prema multimedijalnom centru.

Predsjednik udruge Armazonex Marko Grbac, čije se prostorije nalaze na trećem katu, za nebrigu je prozvao službu za održavanje Rojca. Unatoč njegovim višemjesečnim zahtjevima, služba nije ništa poduzela da popravi oštećeni strop, koji se na kraju urušio. Milena Radošević iz udruge Zelena Istra naglasila je da između udruga i Grada nema konstruktivne komunikacije te da u zgradi ima puno problema.

- Korištenje električne energije unutar Rojca stvara ogromne troškove. Na hodnicima se svjetla ne gase, a portiri ili to zaboravljaju ili ih nije briga. Smatram da je potreban zajednički angažman kako Grada tako i udruga korisnika i tada bi se lakše riješili problemi. Međutim, velik broj pojedinaca ne želi surađivati jer im odgovara ovo kaotično stanje, veli Radošević.

Tko u Rojcu radi za opći interes?

Grad Pula iz svog proračuna godišnje odvaja 1,5 milijuna kuna za troškove održavanja Rojca. Taj se iznos dobiva od poreznih obveznika, što podrazumijeva da prostor mora biti korišten u interesu građana koji ga i financiraju. Tamo djeluje čak 107 klubova i udruga koji svakodnevno troše električnu energiju, vodu i plin u zimskom periodu. Uz te pojedinačne, tu su i troškovi održavanja zajedničkog prostora, odnosno predvorja, hodnika, dvorišta i kruga bivše vojarne. Koliko je Rojc koristan za opći interes, pokušali smo doznati od potpredsjednika Zelene Istre Ivice Petrinića, čija je udruga tamo od samog početka.

- Da bi popunio prostorije, Grad je u početku prostore davao samo udrugama koje djeluju u civilnom, neprofitnom sektoru - kao što su ekologija, zdravstvo, obrazovanje i kultura. Ideja je bila da udruge same skrbe za prostore čije će troškove pokrivati Grad te da djeluju u općem interesu građana. Međutim, Grad je počeo dijeliti prostore po vlastitom nahođenju, odnosno bez neke strategije i jasnih prioriteta te se izgubila prvobitna ideja o prostoru za civilne udruge. Kao rješenje za tu anarhiju predložili smo da se prostorije dodjeljuju putem javnog natječaja s jasnim kriterijima te da komisija provodi godišnju kontrolu i evaluaciju svih korisnika. Grad nije usvojio naše prijedloge te sve udruge imaju i dalje isti tretman. Smatram da gradski proračun mora financirati samo udruge od općeg interesa, dok druge moraju same snositi troškove. One udruge koje unutar Rojca stvaraju profit, trebaju automatski izgubiti pravo na korištenje, zaključio je Petrinić.

Skandal zbog komada žbuke

Kao jedno od rješenja za održavanje i pokrivanje dijela tih velikih troškova Gradsko poglavarstvo trebalo je od 1. srpnja uvesti dodatna plaćanja za korisnike Rojca. Oni su trebali biti podijeljeni u kategorije onih koji imaju samo električna trošila, koji imaju klima-uređaj ili centralno grijanje ili pak imaju jedno i drugo ili čak i veća trošila. Korisnici s dodatnim trošilima trebali bi mjesečno plaćati od kunu do 2,5 kune po četvornom metru prostora. Međutim, od Erosa Čakića iz Upravnog odjela za kulturu doznali smo da je primjena tog novog pravilnika odgođena do početka 2008. godine.

- Pojedinci su napravili skandal zbog 60 centimetara žbuke koja je otpala sa stropa. Kada bi se javnost bavila takvim sitnicama, ispalo bi da se raspada cijeli grad. Rojc je generator nove kulture u koji se ulaže puno energije i novca da bi se osiguralo mjesto za gotovo sve uzraste i interesne skupine. Većina udruga radi za dobrobit građana jer je bolje da djeca provode vrijeme u nekom sportskom ili drugom klubu nego da ga gube negdje na ulici, smatra Čakić.

Na jučerašnjem radnom sastanku Upravnog odjela za kulturu raspravljalo se o mogućim rješenjima. Pročelnica Klara Udovičić veli da je situacija unutar bivše vojarne izmaknula kontroli te da iziskuje hitno rješavanje.

- Do 2008. godine troškovi Rojca povećat će se sa sadašnjih 1,5 na 2,2 milijuna kuna godišnje. Gradski proračun više ne trpi takve troškove te smo prisiljeni dio naplatiti korisnicima, ali prije toga moramo definirati jasne kriterije. Ovisno o tome koliko su udruge društveno korisne, tolike će troškove i plaćati, a neke od njih ćemo i sufinancirati. U zgradi se naplaćuju sportske aktivnosti, a ne plaćaju se ni troškovi, ni najam prostora. Takvih je sve više. U sjevernom krilu nema centralnog grijanja te se zimi moraju koristiti električne pećnice, dok su klima-uređaji ove godine utrostručili troškove za struju. U roku mjesec dana moramo napraviti novi pravilnik i kategorizaciju udruga te ih predložiti Gradskom poglavarstvu, zaključila je pročelnica Udovičić.

D. LIPLJAN

Izvor:

• Zapušten ulaz prema sjevernom krilu:
    GO220720.JPG

• Milena: